Beeldexposure is een site voor fotografen met inspirerende fotografie en ook graag hun werk en verhalen willen delen met anderen. Dus ook een site voor fotografen die geïnspireerd willen worden door anderen!

 

BEELDSPRAAK

Onder de titel BEELDSPRAAK breng ik magazines/syllabi uit over de fotografie van onderwerpen of thema’s waarover ik in de afgelopen jaren lezingen heb gegeven. De magazines worden zonder winstoogmerk ter beschikking gesteld aan medefotografen. Het fotomateriaal dat gebruikt wordt, geldt als studiemateriaal. De kwaliteit is zodanig dat er redelijke afdrukken van gemaakt kunnen worden. De copyrights blijven uiteraard bij de desbetreffende fotografen. De magazines mogen verspreid worden met de verplichting van naamsvermelding van de auteur en zonder kosten en/of vergoedingen aan derden te vragen.

 

Download de syllabi (gratis) door op de desbetreffende afbeelding te klikken.

 

De syllabi #1, #3 en #4 uit de reeks BEELDSPRAAK magazines kunnen ook via BLURB.COM aangeschaft worden tegen de prijs die Blurb rekent voor druk- en verzendkosten. Je hebt dan een fraai gedrukt en gebonden exemplaar.

BEELDSPRAAK #3 STRAATFOTOGRAFIE

Dit boekje schrijf ik wat straatfotografie is, welke soorten van straatfotografie er zijn, welke eigenschappen een goede straatfotograaf heeft, wat wel of niet mag op straat en ik geef veel voorbeelden van de beeldtaal van bekende én onbekende fotografen van naam en faam. Ter afsluiting nog enkele oefeningen voor als je de eerste schreden op het pad van de straatfotografie wilt zetten.

Juist het feit dat er veel verschillende soorten straatfotografie in de syllabus zijn opgenomen, maakt dat het boekje niet alleen geschikt is voor de beginnende straatfotograaf maar ook de gevorderde kan er m.i. veel plezier aan beleven!

BEELDSPRAAK #4 I LOVE SALOU

I LOVE SALOU en andere fotografische wissewasjes

In deze syllabus veel foto's die gemaakt zijn is Salou in mei/juni 2014. Naast deze foto's ook een aantal essays, columns en verhalen over andere fotografen en exposities. Dus deze keer geen thematische beeldspraak. Het 240 pagina dikke magazine is in luxe uitvoering ook via BLURB.COM te koop.

Klik hier om op de desbetreffende pagina te komen.

FOTOGRAFISCHE FRAGMENTEN

 

In 2010 heb ik FOTOGRAFISCHE FRAGEMENTEN geschreven. In het boek wordt de beeldtaal van de fotografie vanuit verschillende invalshoeken aan de orde gesteld. Destijds is er een Blurb-uitgave verschenen maar vanwege interne veranderingen aldaar kon het boek niet meer geleverd worden. Toen heb ik een pocketuitgave in eigen beheer en zonder winstoogmerk uitgebracht die echter na 3 maanden al volledig uitverkocht was.

De pocketuitgave kun je hier als PDF bestand gratis downloaden.

Desgewenst kun je het boekje uitprinten (waarbij er twee pagina's op één A4-vel af te drukken zijn).

BEELDSPRAAK #1 BEELDTAAL

Beeldtaal is een begrip waar je op verschillende manieren naar kunt kijken. Dat maakt het binnen fotoclubs vaak ook zo lastig als iemand over beeldtaal van een foto of serie spreekt. In deze inleiding zal ik een aantal facetten van de taal van het beeld bespreken. Ik hoop daarmee te bereiken dat mensen die naar een foto kijken de foto en de fotograaf beter kunnen begrijpen. Dat foto’s beschouwd en besproken worden anders dan uitsluitend “oh, mooi” of “ik heb hier niets mee”. Maar vooral hoop ik dat het lezen en nadenken over het begrip beeldtaal, fotografen helpt om foto’s met een betekenis te maken. Foto’s die verhalen vertellen of emoties overbrengen. Foto’s die iets laten zien van de bedoeling van de fotograaf. Persoonlijke foto’s, foto’s met een smoel. Het gezicht van de fotograaf!

BEELDSPRAAK #2 ARCHITECTUUR

In DEZE SYLLABUS beschrijf ik verschillende vormen van architectuurfotografie. Ook passeren er flink wat fotografen die je kunnen stimuleren in je werk. In de syllabus worden ook heel verschillende soorten architectuurfotografie beschreven. Architectuur kan meer zijn dan alleen compositie van lijnen en vlakken.  Het boekje sluit af met wat (verschillende) opdrachten waaraan je gedurende kortere of langere tijd mee aan de slag kunt.

IDEEBOX STRAATFOTOGRAFIE

 

In deze IDEEBOX staan ideeën, voorbeelden en mogelijke uitwerkingen over het maken van foto's op straat. Het is geen boek in de ware betekenis van het woord. Op elke spread in de box vind je een item over straatfotografie.

Wellicht geeft het je wat inspiratie of denk je, verdikkeme dat kan ook nog wel op een andere manier.

Veel plezier ermee en vooral succes op straat!

 

DOWNLOAD de IDEEBOX

 

 

Even vooraf!

Mijn syllabi mag je gratis downloaden en ook anderen kun je wijzen op deze mogelijkheid. Uiteraard blijven de auteursrechten van de studiewerken die ik heb geschreven mijn eigendom. Dat betekent dat je de boeken, of delen daaruit,  niet onder je eigen naam of die van een ander, mag publiceren. Wel mag je delen gebruiken onder vermelding van mijn naam en website.

SYLLABI

DE SERIE BEELDSPRAAK

 

beeldexposure = inspiratie + educatie + communicatie

 

door PETER VAN TUIJL