Beeldexposure is een site voor fotografen met inspirerende fotografie en ook graag hun werk en verhalen willen delen met anderen. Dus ook een site voor fotografen die geïnspireerd willen worden door anderen!

 

Inmiddels staan de volgende fotografen in het boek:

Bieke Depoorter

Forrest Walker

Carl de Keyzer

Paul Bulteel

Christopher Anderson

Carlijn Jacobs

Irminia Lentjes

Peter van Agtmael

Jérôme Sessini

Hier plaats ik regelmatig bekende en minder bekende fotografen waarvan het werk inspirerend is. Fotografen waarvan het werk van deze pagina verdwijnt zijn nog wel beschikbaar via het boekwerk

 

 fotografen inspireren fotografen

Jérôme Sessini | documentair fotograaf

Opioïden in Amerika

Het artikel dat ik opgenomen heb in het boekje 'FOTOGRAFEN INSPIREREN FOTOGRAFEN' komt van de MAGNUM SITE en is vanuit het Engels vertaald in het Nederlands. De foto’s bij het artikel zijn van de fotograaf Jérôme Sessini.

 

Ik heb het opgenomen omdat het een prachtig voorbeeld is van een documentair project dat informeert, met heel feitelijke foto’s maar ook de sfeer van de situatie of omstandigheden laat ervaren of ‘voelen’. In bepaalde foto’s is de feitelijke inhoud primair belangrijk. De vorm, het visuele of de esthetiek van het beeld is nauwelijks bepalend. Een andere keer is veel meer de visualisatie die appèleert aan je gevoel zonder dat je meteen rationaal met de foto aan de haal gaat. Een mix die je steeds vaker ziet in de professionele documentaire reeksen of projecten.

 

PETER VAN AGTMAEL

kijkt naar kwesties als conflict, identiteit, macht, ras en klasse.

Ondanks dat hij veel werk in conflictgebieden maakt, heeft zijn werk ook iets karakteristieks als het gaat om het dagelijkse; daily life, -en street photography-, achtige momenten. In veel van zijn foto’s wordt daardoor niet het conflict extra benadrukt maar het kleine -of grotere-  menselijke. Zelfs een vleug van humor en relativering zie je in zijn werk, zeker daar waar het de Amerkaanse samenleving betreft. Met name foto’s daarvan heb ik in het boek 'fotografen inspireren fotografen' opgenomen.

IRMINIA LENTJES DOCUMENTAIR FOTOGRAAF

Ze was genomineerd voor Unseen Photo Festival Dummy Award voor haar boek ‘Pauwen gaan niet dood’. Haar werk is altijd gebaseerd op een gevoel van ontheemding. Het is leidend in de aanpak van haar werk. Deze verplaatsing manifesteert zich in vele vormen. Het gaat over eenzaamheid, rusteloosheid, melancholie, een verlangen naar wat nooit is geweest. Het gaat over vrijheid, over verlangen naar andere werelden. Het gaat over verwondering en bewondering.

 

 

Fotografen die gearchiveerd zijn in het boek FOTOGRAFEN INSPIREREN FOTOGRAFEN kun je hier downloaden

fotografen

 

beeldexposure = inspiratie + educatie + communicatie

 

door PETER VAN TUIJL