Beeldexposure is een site voor fotografen met inspirerende fotografie en ook graag hun werk en verhalen willen delen met anderen. Dus ook een site voor fotografen die geïnspireerd willen worden door anderen!

 

Fotograaf John Moest  bezocht in 2017 het gipsy festival in Sainte Marie sur Mer.

Jaarlijks op 24 en 25 mei vindt dit festival plaats. Het kleine dorp groeit dan uit tot een gemeenschap van 16.000 zigeuner pelgrims. Het hele dorp barst uit zijn voegen door de vele duizenden caravans, campers en busjes, waarmee de pelgrims uit alle hoeken en gaten van Europa zich hier hebben verzameld.

Op 24 mei wordt “ SARA “ de patroonheilige naar zee gedragen. In processie gaat  op 25 mei het schip met de twee “ Maria,s “ naar zee. De bisschop in een traditionele vissersboot zegent de zee, streek, de pelgrims en zigeuners.

BERT HUNINK

stille getuigen van de consumptiemaatschappij

“stille getuigen van de consumptiemaatschappij”

In het documentaire project van fotograaf Bert Hunink, wordt stil gestaan bij het massale consumeren en haar gevolgen.

“Soms hebben we hierbij onze bedenkingen en op een ander moment raakt het ons nauwelijks.

Wel worden we ons steeds meer bewust van wat we eten, hoe artikelen gefabriceerd zijn, hoe het verpakt is en wat het betekent voor de leefomgeving en het milieu. In vergelijking met 10 jaar geleden maken we nu kleine stappen in de goede richting. We scheiden ons afval, laten onze spullen vaker repareren en steeds meer materialen worden gerecycled toto bruikbare grondstoffen. Maar het moet en kan nog beter, voor ons zelf en ons nageslacht”, aldus Bert.

HANS WISSINK

HEIDI van DIJK

dichter bij fotografie

Hans volgde in 1985/1986/1987 een aantal cursussen figuurfotografie aan de toenmalige Academie voor Fotografie te Haarlem (studio Hans Götze). Na een soloexpositie [1987] in een galerie in Velp had Hans de smaak te pakken mede door de positieve reacties daarop. Zijn specialisatie werd fotografie in portretten en figuurstudies.

De serie foto’s die hier nu van hem te zien is, toont gevarieerde beelden van model Heidi, al ruim 5 jaar een vast model van Hans. Heidi is niet alleen model voor Hans en andere fotografen, maar ook dichteres. Op alle foto’s staat een gedicht. Deze zijn door Heidi speciaal voor de betreffende foto’s geschreven.

HENK VERBEEK SILHOUET en SCHADUW

Henk is een fotograaf die een kant van de fotografie kiest die misschien niet zo voor de hand ligt. Analoog werkend heeft hij een jaar gewerkt aan zijn schaduwbeelden en silhouetten.

Er is een serie ontstaan met fraaie dubbelbeelden die ons als kijker uitdagen om met verbeelding er naar te kijken.

Ogenschijnlijk hebben de twee foto's weinig met elkaar te maken maar bij nadere beschouwing gaat zowel in inhoud als in vorm een mooi samenspel ontstaan.

PIET KEMP photography from earlier years

PIET KEMP | de kinderen van Piet

 

"Nee, het zijn niet mijn eigen kinderen", schrijft Piet me. Na de serie ‘’Home sapiens" heeft Piet zich toegelegd op portretten van kinderen. "Voor mij stond vast dat het geen standaard, -Foto Vakschool-,  foto’s moesten worden. Ik wil graag dat de foto's de kijker iets langer willen kijken en dat de aandacht vast gehouden wordt.

Daarbij zoek ik naar buitengewone situaties, omgevingen of soms wat vreemde of onwennige houdingen van de kinderen. Enkele daarvan zijn in deze serie opgenomen. Jammer dat het in deze tijd niet meer zo makkelijk is om kinderen te fotograferen en achteraf om toestemming te vragen."

Als je zijn werk op zijn website wilt bekijken klik dan hier.

MICHEL LICHTENBERG

IDOLEN OP DE PLAAT

Idolen op de (spaan)plaat

Michel schrijft bij zijn documentaire reeks [2018] het volgende.

"Deze serie is gemaakt in  deelstaat Tamil Nadu in het zuiden van India tijdens een religieus festival dat tevens een soort kermis is. Je kunt hier o.a. met een afbeelding van je politieke- of film-idool op de foto.

De in enkele foto's afgebeelde personen zijn voormalige acteurs die het tot minister van Tamil Nadu hebben geschopt.

In een land waar de meeste huwelijken nog gearrangeerd worden is dit voor jongemannen een mooie gelegenheid om je arm te slaan om een zelf gekozen vrouw."

ADRIE BERKENHAGEN mens & beroep

Adrie maakte het afgelopen jaar de serie mens en beroep. Adrie zegt: "de eerste foto maakte ik van mijn pedicure terwijl ze met mijn voeten bezig was. Ik had van tevoren niet verwacht dat iedereen die ik benaderde meteen en zo enthousiast mee zou werken. Maar niet in alle gevallen was dat aan de orde. Zo had de organist waarschijnlijk niet eens gemerkt dat hij meewerkend voorwerp is geworden, zo ging hij op in zijn spel."

Adrie heeft van de grote serie Mens & Beroep een boek gemaakt. Uit dit boek hieronder een kleine selectie.

de dingen die er toe doen door Sjaan Dijkman

Deze serie is een deel uit het boekje (19 x 19 cm; 52 bladzijden) dat Sjaan maakte met als titel: ” Dingen die ertoe doen; de poëzie van het verleden”. Het gaat over dingen van waarde.   Sjaan schrijft: "mijn boekje gaat over voorwerpen in huis die een persoonlijke  waarde hebben vanwege het verhaal dat ze in zich hebben. Herinneringen, gedachten misschien ok wel een tikkeltje nostalgie. Maar bovenal zijn het waardevolle momenten die ik koester."

In het prachtig gedrukte boekje heeft Sjaan links een tekst geschreven die te maken heeft met de herinnering en het object dat ze gefotografeerd heeft. De foto staat op de rechterpagina. De meeste foto's zijn dubbelbeelden waardoor  heden en verleden in elkaar lijken te versmelten.

ROMMELRUIMTE - PAUL TE BRAAKE

Tijdens vakanties en ook daarbuiten  loop ik vaak rond met de camera en een zoekend oog naar mooie plaatjes. Mooie landschappen, fraaie gebouwen, grappige situaties in het straatbeeld. Wat ik doorgaans vermijd is rommel, troep, afval, zooi ….. Eigenlijk wel hypocriet. Waarom niet de schaduwkant van al dat fraais in beeld gebracht?  Ook in de rommel kan schoonheid verborgen zitten. Ik wil een poging doen dat zichtbaar te maken.

LUDWIG D.J. EGGERMONT VERBINDEN

Mensen zijn sociale wezens. Daarom is een groot deel van hun bezigheden, dikwijls onbewust,  gericht op het opbouwen van een band met andere mensen. Dit proces van verbinden kan ontelbaar veel vormen aannemen: van incidenteel toevallig contact maken tot het bewust creëren van blijvende relaties.

Mijn invulling van dit thema benadrukt verbindende activiteiten zoals die veelvuldig voorkomen in het dagelijkse leven: een tableau met beelden over dingen samen doen en elkaar helpen.

Heb jij ook een video die je graag hier wilt plaatsen? Stuur me de link naar je video (youtube of vimeo) en ik plaats je video graag! Je kunt ook een mp4 video naar me sturen. Als het videobestand groter is dan 10 Mb moet je het sturen via de gratis dienst Wetransfer.

VIDEO/FILM BEELDEN

VRIJETIJDSFOTOGRAFEN

Hierboven staat een foto uit de serie straatfoto's die ik maakte in Antwerpen. Als je me een aantal foto's stuurt wil ik graag kijken of jouw serie ook bij deze vrijetijdsfotografen kan komen te staan!

JOHN MOEST

ontmoet gipsy's

 

beeldexposure = inspiratie + educatie + communicatie

 

door PETER VAN TUIJL