Beeldexposure is een site voor fotografen met inspirerende fotografie en ook graag hun werk en verhalen willen delen met anderen. Dus ook een site voor fotografen die geïnspireerd willen worden door anderen!

 

Met de serie, “Reines” (Queens), is Jelle Pieter de Boer op zoek gegaan naar de theatrale wereld van de Drag Queens. Een wereld vol met diversiteit en creativiteit, welke vaak verkeerd begrepen wordt.

De Reines-serie kwam afgelopen zomer tot stand tijdens de 2018 Drag Queens United Summit, diep in de bossen van Château la Noue le Coq, Frankrijk. Oprichtster Lady Galore legde de fundering voor haar Drag Queens United al in 2011 met als doel om een platform te creëren welke respect, liefde en diversiteit promoot binnen de LGBTQ + -gemeenschap.

WIM POLAND  |  RUINENWERT

2018 Ruinenwert

 

Het begrip “ruïnewaarde” (in het Duits “Ruinenwert”) berust op het concept dat een gebouw zodanig gebouwd dient te worden dat, wanneer het instort of buiten gebruik raakt, de ruïne over een langere periode een esthetische waarde behoudt zonder enige vorm van onderhoud.

 

De Duitse Nazi-architect Albert Speer claimde de uitdenker van deze “theorie van ruïnewaarde” te zijn. Feitelijk was het een brutaal gekopieerd concept van Sir John Soane, architect van de Bank van Engeland (1930) en de schilderijen van het “Projet d’aménagement de la Grande Galerie du Louvre” (1796) van Hubert Robert.

 

Het idee kreeg alle instemming van Hitler om “symbolen van grootsheid” van het 1000-jarige rijk te realiseren, vergelijkbaar aan de ruïnes van de oude Grieken en Romeinen.

 

Aan de Deense westkust trof ik delen van de Atlantische wal, de 5000 km lange verdedigingslinie van de Duitsers. Voor mij waren de ruïnes niet meer dan “symbolen van absolute waanzin” die langzaam door de zee worden verzwolgen. Ieder gevoel van grootsheid ontbrak.

MISTER P and P

Pierre Pinkse is fotograaf en beeldmaker. Fotografisch is hij een 'omnivoor'.

 

“Ik vind eigenlijk alles wel leuk om te fotograferen”, vertelt hij me. Maar zo langzaam aan is hij zich gaan specialiseren in samengestelde beelden via beeldbewerking.

"De beelden in deze serie zijn tot stand gekomen op basis van woorden of actuele situaties. Bijvoorbeeld 'zorg' en 'gele hesjes protesten'. Aan de situatie wordt een 'swing' gegeven, die het deels wrang, deels humoristisch maken, maar ook wel herkenbaar."

Het model, maar vaker de modellen, zijn altijd de fotograaf zelf die met een radiografische ontspanner de beelden verzamelt en later in Photoshop in elkaar zet. De beelden ontlokken bijna altijd een (glim)lach aan de kijker en je kunt goed zien, dat de fotograaf zelf er veel plezier aan heeft beleefd ze te maken.

HENK VERBEEK

some real things seems to be not real

Henk Verbeek maakt foto's die zeker niet alledaags zijn. "Dat wil ik ook niet", zegt Henk, "want dat vind ik niet mooi." Mooi in de betekenis van spannend denk ik. In zijn hoofd verschijnt, waar hij ook is, een beeld en dan maakt hij daarvan een of enkele  foto's. Nabewerken is niet zo het ding van Henk. Vaak analoog, slechts een enkele opnamen. Wat dat betreft is hij een fotograaf die de opname als heel belangrijk beschouwt. Henk zegt: "De foto wordt niet altijd herkend maar dat hoeft wat mij betreft ook niet, als ie maar prikkelt." Henk bouwt thuis in zijn zolderkamerstudio ook af en toe 'dingetjes' op om daarvan dan een foto te maken. Weer een foto die verwijst naar iets maar het niet is. Eenvoudige voorwerpen die door Henk toch weer bijzonder en raadselachtig worden. De kijker achterlatend in verwarring!

HANS WISSINK

portretten tijdens de reizen in Afrika

De specialisatie van Hans Wissink is fotografie in portretten en figuurstudies. Daarvan werd in de afgelopen maanden op deze plaats een aantal getoond. De foto’s die hij hier nu laat zien, zijn opnieuw portretten, maar met het verschil dat deze zijn gemaakt  tijdens zijn reizen door een aantal Afrikaanse landen. In 1998 maakte hij zijn eerste reis naar Gambia en Senegal. In de jaren daarna volgden nog reizen naar Mali, Burkina Faso, Egypte, Ethiopië, Ghana, Togo en Benin. Enkele van deze landen heeft hij meermalen bezocht. Vooral Mali en Ethiopië hebben diepe indruk op hem gemaakt. Vanwege de landschappen, maar vooral ook vanwege de mensen die er wonen. Arm, maar vriendelijk en gastvrij. En prachtig om te fotograferen.

de kleine dingen door Ludwig Eggermont

De wereld naar je hand zetten

In de kleine dingen van het leven

 

 

 

"Hopend een kleine bijdrage te leveren aan een betere leefbare wereld, grijpen we voortdurend in om op zinnige en onzinnige manieren vorm te geven aan wat ons omringt."

 

Ludwig Eggermont

"Als fotograaf probeer ik beelden vast te leggen van zaken die mij boeien of treffen. Het kan een onderwerp van een bijzondere schoonheid zijn, maar ook een bepaalde sfeer die mij treft.

Vooral het laatste heeft mij geïnspireerd om te zoeken naar middelen die de sfeer in een beeld kunnen versterken.

Ik gebruik daarbij geen uitgebreide fotobewerking, hoewel ik wel contrast en kleur aanpas om een beeld te versterken. Ik gebruik vooral de camera om specifieke beelden te creëren.

Bij landschappen creëer ik een sfeer door de camera met een sluitertijd van 3 à 4 seconden horizontaal te bewegen. Uit de hand, te beginnen vanuit stilstand. Hierdoor ontstaan beelden die zacht worden, de sfeer het landschap weergeven maar met voldoende details om herkenbaar te zijn.

Deze landschapsserie heb ik samengesteld gedurende een inspirerend mentoraat dat voor Fotokring Eemland in Amersfoort is verzorgd. Een serie, die ik de komende tijd nog verder wil uitwerken."

Heb jij ook een video die je graag hier wilt plaatsen? Stuur me de link naar je video (youtube of vimeo) en ik plaats je video graag! Je kunt ook een mp4 video naar me sturen. Als het videobestand groter is dan 10 Mb moet je het sturen via de gratis dienst Wetransfer.

VIDEO/FILM BEELDEN

VRIJETIJDSFOTOGRAFEN

Hierboven staat een foto uit de serie straatfoto's die ik maakte in Antwerpen. Als je me een aantal foto's stuurt wil ik graag kijken of jouw serie ook bij deze vrijetijdsfotografen kan komen te staan!

Sjaan Dijkman

HARRY en zijn KOKERZICHT

"Harry is 54 jaar en heeft vanaf zijn vroegste jeugd verschillende oogafwijkingen (o.a. “kokerzicht”) waardoor hij nu vrijwel blind is. Ik ken Harry al geruime tijd en word telkens weer getroffen door zijn positiviteit en de creatieve manier waarop hij naar oplossingen zoekt voor zijn handicap. Harry`s leven is sinds een aantal jaren oneindig veel makkelijker en gezelliger geworden dankzij zijn hulphond Vroni met wie hij samen een twee-eenheid vormt. Met groot enthousiasme werkt Harry eraan mee om door middel van mijn camera de mensen een inkijkje te geven in zijn leven als blinde."

Het project is zeker nog niet klaar maar Sjaan was bereid ons al een korte impressie te tonen.

MICHEL LICHTENBERG

KOORDDANSERS in INDIA

Michel is afgelopen winter  een paar weken naar India geweest en daar de serie over  ‘de koorddansers’ gemaakt. “De serie gaat over een familie van straatartiesten die al generaties lang rondtrekken van stad naar stad om hun jonge dochters te laten koorddansen en zo de kost te verdienen.

In de serie wil ik graag het verhaal vertellen. Van opbouw naar een volgende plek. Alles wat ze hiervoor nodig hebben wordt per fiets vervoerd; van koord tot geluidsinstallaties. De jonge meisjes zijn acrobaten van het zuiverste soort. De concentratie die dit werk van hen vraagt heb ik in details proberen weer te geven.”

JELLE PIETER DE BOER  |  REINES

DE LANDSCHAPPEN VAN ROB RENSHOFF

JOHN MOEST

Naga’s en Saddhu's

Fotograaf John Moest  bezocht in 2019 Kumbh Mela, het grootste festival ter wereld.

 

Over een periode van 2 maanden bezochten begin dit jaar ongeveer 120 miljoen Hindoe pelgrims dit festival in Allahabad India. Waar de Ganges en de Yamuna samenkomen wordt op de oevers van de nagenoeg drooggevallen rivieren over een afstand van 30 kilometers een tijdelijke stad van tentenkampen gebouwd. Echter geheel compleet met wegen, ziekenhuizen, brandweer, militaire en politie kazernes en alle andere voorzieningen die in een stad noodzakelijk zijn.

Gemiddeld genomen zijn 10 tot 12 miljoen bezoekers dagelijks aanwezig. Tijdens dit festival trekken de Hindoes naar de rivieren om te baden en hun zonden af te wassen. Dit festijn vindt afwisselend plaats op 4 plaatsen in een cyclus van 12 jaar. Dit jaar was Allahabad  het bedevaartsoord. In deze stad in het noorden van India wonen meer dan een miljoen mensen, maar deze weken barst de stad uit zijn voegen door alle bezoekers.

Hoogtepunt van de Kumbh Mela is de “PESWAI” processie met tien duizenden Naga-Saddu’s monniken die naar de Ganges gaan. Deze naakte - met de as van overledenen- ingesmeerde  heilige mannen reinigen zich ritueel in de “Sangam” , de samenvloeing van de Ganges en de Yamuna.

 

"Ik heb deze mannen opgezocht in hun tentenkampen. Ze “huizen” met hun gevolg in grote en kleine tenten. Dagelijks worden zij bezocht door de pelgrims, die door hen gereinigd worden. De Saddu’s leven strikt vegitarisch maar daar valt het gebruik van hash niet onder."

 

John Moest

 

beeldexposure = inspiratie + educatie + communicatie

 

door PETER VAN TUIJL