Beeldexposure is een site voor fotografen met inspirerende fotografie en ook graag hun werk en verhalen willen delen met anderen. Dus ook een site voor fotografen die geïnspireerd willen worden door anderen!

SERIES

Dit zijn twee van mijn series maar hier kunnen ook jouw series komen als je me een aantal foto's stuurt of aan de digitale FOTO REVIEW deelneemt.

TUOL SLENG door John Moest

Mijn fotovriend John Moest stuurde op verzoek me de serie TUOL SLENG.

Oorspronkelijk was Tuol Sleng een hogeschool in Cambodja totdat deze in 1975 door de Rode Khmer werd overgenomen voor gebruik door de speciale veiligheidsdienst van Pol Pot. Het begrip ‘speciale veiligheidsdienst’ moet snel uit de wereld worden geholpen omdat het gebouw door deze dienst gebruikt werd als gevangenis. Een zeer beruchte gevangenis wist John me te melden. De gevangen werden gemarteld en tenslotte gedood en op een vreselijke manier uitgeroeid. Om dat zo goedkoop mogelijk te doen werd de schedel van de politieke gevangen ingeslagen. Bij de bevrijding van Phnom Penh in 1979 vonden de Vietnamezen hier slechts zeven overlevenden. Eén van deze zeven heeft John gefotografeerd als laatste foto in de serie. Nadat de Rode Khmer verjaagd was, is hier het Tuol Sleng-museum gevestigd.

people in their own enviroment | PIET KEMP photography

PIET KEMP | people in their own enviroment

 

Ik kwam deze foto's van Piet Kemp tegen op instagram en op Flickr.  Foto's uit de fotodoos van weleer. Foto's die ons meenemen naar de jaren tachtig van de vorige eeuw; 'toen was geluk nog heel gewoon en hing er een lapje uit de brievenbus', zongen Koot en Bie. Piet is behept met het fotovirus sinds zijn jeugd. Opgegroeid in de mijnwerkersstreek in Limburg was hij voorbestemd om ook ondergronds te gaan. Maar na zijn militaire diensttijd besloot Piet anders. Na zijn avondopleiding MTS werktuigbouwkunde besloot hij de Fotovakschool te gaan doen. Dat werd weliswaar niet zijn werkkring maar de fotografie bleef trekken. Piet schrijft me dat hij In 1982 een artikel in het blad Foto las over de stichting F32 in Amsterdam die op academisch niveau les gaven aan fotografen die door omstandigheden niet in staat waren om een dagopleiding aan een kunstacademie te volgen. Piet toog daar naar toe en kreeg o.a. les van Rutger ten Broeke en Blanca Wasowicz, niet de minsten destijds en nog hebben beiden een geweldige naam in fotografieland. Piet schrijft: "Nu was het mogelijk om mijn eigen stijl en benaderingswijze verder te ontwikkelen.  Een zeker invloed is door de vele werkbesprekingen bij f32 en door het bestuderen van het werk van klassiekers als b.v. Diane Arbus, August Sander, Vivian Maier en Robert Doisneau ongetwijfeld wel in mijn werk aanwezig. Later ontdekte ik tijdens het digitaliseren van mijn oude negatieven met enige verwondering dat ik voorheen ook vaak in de huidige stijl fotografeerde. Het hele ontwikkelingsproces was voor een groot deel een bewustwordingsproces.  Mijn conclusie is dat de basis van een stijl in de persoon is gelegen en dat je die stijl niet op een cursus of uit boeken kunt halen. Wel is het mogelijk om die basis met hulp van anderen verder te ontwikkelen."

In Piets foto's herken ik best wel stijlaspecten van de oude meesters. Je oude negatieven met andere ogen bekijken. De moeite waard voor Piet zelf maar zeker ook voor anderen. Ik denk dat je er net als ik met veel bewondering naar kijkt!

Als je zijn werk op Flickr wilt bekijken klik dan hier.

 

 

Stuur ook een serie in (voor bespreking) of om hier zonder review te plaatsen. De series worden geplaatst zonder of met commentaar, wat jij wilt. Uiterarad naamsvermelding en je kunt er zelf ook een stukje bij schrijven. Foto's stuur je op via het submenu communicatie.

VIDEOS

Jouw video ook hier plaatsen. Stuur me de link naar je video (youtube of vimeo) en ik polaats je video graag! Je kunt ook een mp4 video naar me sturen. Als het videobestand groter is dan 10 Mb moet je het sturen via de gratis dienst Wetransfer.

 

beeldexposure = inspiratie + educatie + communicatie

 

door PETER VAN TUIJL