Beeldexposure is een site voor fotografen met inspirerende fotografie en ook graag hun werk en verhalen willen delen met anderen. Dus ook een site voor fotografen die geïnspireerd willen worden door anderen!

PROJECTEN en exposities

ROB

HORNSTRA

expositie

centraal museum utrecht

nog tot 4 maart 2018

 

Bij de tentoonstelling Man Next Door verschijnt een Engelstalige publicatie, die te koop is in de museumwinkel [en elders] voor de prijs van € 38,50

Man Next Door

My neighbour Kid was 42 when he died. He regularly swept our shared porch, put out the rubbish and kept an eye on things when I was away. As Kid couldn’t read well, I helped him with his post. He borrowed my phone whenever he didn’t have any credit on his own. Sometimes I wouldn’t see him for a while because he was serving a prison sentence for some minor misdemeanour.

 

Kid had a turbulent life: he was banned from seeing his son and struggled with alcohol and drug addiction. Many people found his bellowing voice and coarse speech intimidating. In the last year of his life, he spent more and more time with drifters and junkies, begging on the street for change. His body was found, floating between two boats in an Utrecht canal.

Kid was 42 toen hij overleed. Hij had een turbulent leven: hij mocht zijn zoontje niet meer zien, had een drugs- en alcoholprobleem en zwierf vaak rond op straat. In de jaren dat ze naast elkaar woonden in de Utrechtse wijk Ondiep bouwden fotograaf Rob Hornstra (1975) en volksjongen Kid een goede band op. Het project dat Hornstra van Kid maakte is te zien in het Centraal Museum. Hornstra wil met zijn foto’s niet alleen een inkijkje in het leven van een jongen uit een Utrechtse volksbuurt geven, ook onderzoekt hij de stigmatisering van volksbuurten. Door verschillende kanten van Kid te tonen in zijn foto’s roept hij de vraag op: hoe goed ken je de persoon die naast je woont nu echt?

TIM WALKER in noord brabants museum den bosch t/m 25 februari 2018

In januari 2015 krijgt de internationaal vermaarde fotograaf Tim Walker (Guilford, 1970) de opdracht van The Nicola Erni Collection om een serie werken naar keuze te maken. Hij krijgt carte blanche en een ongelimiteerd budget. Voor dit droomproject besluit Tim Walker zich te laten inspireren door een kunstenaar die hem al sinds zijn kindertijd boeit, de 15de-eeuwse Nederlandse meester Jheronimus Bosch. Hij werkt een jaar aan de serie, die een fotografisch antwoord is op De Tuin der Lusten (ca. 1495-1505, Museo Nacional del Prado, Madrid).

Om tot zijn foto’s te komen isoleerde Tim Walker visuele elementen die volgens hem typisch Bosch zijn: de bubbel met aders, de schelp, de aardbei, de wijnranken en de slangen. De duistere sfeer is nieuw voor zowel de fotograaf als de modefotografie, waar schoonheid, gezondheid en glamour doorgaans centraal staan.

Interessante sites waar je bijzondere projecten kunt bekijken.

 Magnum news and updates every week an update!
 

beeldexposure = inspiratie + educatie + communicatie

 

door PETER VAN TUIJL