Beeldexposure is een site voor fotografen met inspirerende fotografie en ook graag hun werk en verhalen willen delen met anderen. Dus ook een site voor fotografen die geïnspireerd willen worden door anderen!

 

Als je een keer in Arles geweest ben krijg je in het voorjaar bijna een natuurlijke drang om op hun nieuw vorm gegeven website te kijken. Benieuwd naar het nieuwe thema en de aankondigingen van de tal van exposities. In het officiële circuit zijn de expo's doorgaans tot midden september te zien. de temperatuur in Arles is ook dan nog heerlijk om het vele mooie te aanschouwen. Het OFF circuit met ongeveer 150 expo's beperkt zich tot de eerste volle week van juli. Dit jaar dus van maandag 1 juli tot en met 7 juli. Een waar feest omdat Arles overstelpt is met fotografen van allerlei soort, er flink wat workshops en portfoliobesprekingen zijn en niet te vergeten heel veel vernissages. Ga er naar toe en dompel je onder in de fotografie.

 

WEBSITE RENCONTRES ARLES

 de heilige week vanaf de zijkant op een andere manier

Ik ben niet echt een fotograaf die de techniek voorop stelt. Soms bespreek ik foto's en  vertel ik stoutmoedig dat ik eigenlijk niet geïnteresseerd ben in de techniek. Het verhaal, de betekenis is het allerbelangrijkste wat mij betreft. Raak ik geboeid door wat de fotograaf vertelt. Of ben ik verwonderd door wat de fotograaf mij voorschotelt. Zijn/haar benadering en visie zijn heel persoonlijk. Dat vertrekpunt bepaalt vaak welke gereedschappen hij/zij wel of niet wil gebruiken.

Elke fotograaf heeft een gereedschapskistje waaruit hij kan putten. Feitelijk kan iedereen over eenzelfde soort kist beschikken. Nou ja, de een wil er meer geld aan uitgeven dan een ander. De gereedschapskist is in zoverre van belang om het beeld dat hij/zij voor ogen heeft te realiseren.

Soms is dat niet ingewikkeld en vraagt het weinig van de apparatuur.

Ik heb in de afgelopen periode me laten verleiden tot de aanschaf van een mooi klein flitsertje. Ik kwam per toeval een advertentie tegen.

Het is de FlashQ Q20 II Flitser Midnight Black

als je eens wat wilt (in)flitsen

Het is een kleine flitser en de grap is dat er de flitser samen met een triggervoetje geleverd wordt. Triggervoetje en flister vormen een geheel en dat voetje en de flitser schuif je op je camera en klaar is Kees. Uiteraard moet je dan nog wel even met de instellingen goochelen maar met de (beperkte) handleiding is het allemaal een fluitje van een cent. Maar de grote grap is dat je de flitser heel eenvoudig van het triggervoetje kunt scheiden en je dus dan met het flitsertje in de hand kunt werken. Zo kun je mooi winkelen met het licht.

 

De flitser is in Nederland beperkt leverbaar. Maar uiteindelijk bleek FotoKonijnenberg dit te kunnen leveren, weliswaar met een levertijd van enkele weken. Van mijn inverstering (85 euro) heb ik zeker geen spijt. Een aanrader wat mij betreft!

DE FLITS OP DE SEMANA SANTA

Ik fotograaf al een aantal jaren de Semana santa in Spanje. Ditmaal was ik voor de tweede keer in Malaga. Eerder fotografeerde ik de Heilige Week voor Pasen in Sevilla en Alicante en dus in 2015 in Malaga. IK heb me al die jaren vooral geconcentreerd op de zijkant van de Semana Santa. Er zijn al zo vreselijk veel foto's gemaakt van de processies en d boetelingen an sich dat het niet eenvoudig is daar nog iets nieuws over te vertellen. Overigens ben ik nog steeds verbaasd over de TV uitzendingen in die week. Op vier of vij zenders wordt de gehele dag en avond de processie van één stad (in d egrotere steden zijn er dagelijks wel 6 tot 8 processies) waarbij de cameraman zich uitsluitend richt op de twee 'trones' die in de processie meegedragen worden. een met Maria erop en een met Christus. Ik vraag me af hoeveel mensen aan de buis zitten om dit schouwspel te aanschouwen. Dat kunnen er best eens heel wat zijn. Onafgebroken zonder commerciële reclamespots. Maar er zijn vele duizenden mensen op de been. In Malaga schat ik dat het er 's avonds wel twintigduizend tot dertigduizend zijn. Van de maandag tot en met de vrijdag! De Semana Santa in Malaga is een volksfeest. Het is een beetje te vergelijken met de kermis of carnaval op verschillende plaatsen in Nederland. In Sevilla is de Heilige Week veel sjieker en deftiger. Overigens wordt er waarschijnlijk nog meer gedronken dan in Malaga. In Alicante zie je de invloed van de kleurrijke folklore. Wellicht is dat ontstaan door de hordes toeristen die er op afkomen. In Malaga en Sevilla komen ook veel mensen van buiten deze steden maar dan zijn het de Spanjaarden uit de regio.

Enfin, ook dit jaar in Malaga opnieuw meer gekeken naar de zijkant van de Semana Santa. Op een avond zelfs heel letterlijk.Misschien kun je het beter nog de achterkant van de Semana Santa noemen. Met mijn flitsertje ......... Daarmee alles stil gezet. Nou ja stil, wel met een vleugje beweging. Om de hectiek te ervaren. Hieronder een kleine greep daaruit.

PetersFocus

Onder de noemer PetersFocus schrijf ik over een onderwerp of thema dat op dat moment mijn bijzondere belangstelling heeft.

 

Verder maandelijks info over fotografen en thema's in de fotografie.

mei 2019

 de Semana Santa vanaf de zijkant op een andere manier

WARM LOPEN VOOR ARLES 2019

 

beeldexposure = inspiratie + educatie + communicatie

 

door PETER VAN TUIJL