Beeldexposure is een site voor fotografen met inspirerende fotografie en ook graag hun werk en verhalen willen delen met anderen. Dus ook een site voor fotografen die geïnspireerd willen worden door anderen!

 

maart 2019

 ik ben geen kunstenaar, ik ben fotograaf

Dat is nu al de tweede keer dat ik deze uitspraak hoor uitgesproken door beroemde en gearriveerde fotografen. Don McCullin, de oorlogsfotograaf en inmiddels ruim 80 jaar, ontmoette ik enkele jaren geleden in Arles tijdens de openingsweek van het oudste en grootste fotofestival van de wereld.

Hij zat op een stoeltje op een pleintje achter de kerk. Voor het blad FOTOgrafie schreef ik in mei 2016 een verhaal over het naderende festival (juli 2016). Hieronder het eerste deel vqan het artikel dat gaat over McCullin.

 

ontmoeting in Arles, 5 juli 2015

Even buiten het centrum van het Provençaalse Arles trof ik op een klein kerkpleintje, even buiten het centrum, een heer op leeftijd aan, geposteerd op een krukje voor een grote platencamera. In de openingsweek van het fotofestival ‘Rencontres d’Arles’ hoef je dat niet zo vreemd te vinden omdat de stad dan een en al fotografie ademt. Het achterhoofd leunde tegen een steun op een statief en zorgde voor een juiste scherpstelafstand. Twee jonge fotografen waren druk in de weer met de grote 8 bij 10 inches platencamera. Vast studenten of jonge beroeps die het weekje Arles aangrepen om in het fraaie ochtendlicht, -echt Arleslicht onderscheidt zich-, een aantal portretten te maken. Op de achtergrond een 'homeless person'; verder geen pottenkijkers. Het ging er super serieus aan toe. Nadat de twee fotografen de plaat in een iglo-tent, -om de hoek in een schaduwrijke nis van de kerk-, hadden ontwikkeld, bleek al snel wie de leiding had. De wat oudere heer was meester en model tegelijk. Ik stelde me voor en vroeg of ze aan een opdracht of zoiets werkten. Nee gewoon omdat het leuk is om in Arles te fotograferen; heerlijke temperatuur, mooie plekjes. Liefhebbers pur sang dus. Een jong paartje sloot zich aan en de jongeman zei dat hij het wel heel kunstig vond wat ze deden. Hij betitelde de heer als kunstenaar. Waarop deze belerend doch uiterst vriendelijk reageerde met de woorden "ik ben geen kunstenaar, ik ben fotograaf". Hij vervolgde dat hij in de meest dramatische omstandigheden had gefotografeerd en vier keer door World Press was uitverkoren maar nu als bezoeker genoot van de fotografie in Arles. Don Mc Mullin, want die was het, is dit jaar één van de fotografen waarvan het werk is opgenomen in een grote expositie. Don McCullin behoort zonder twijfel tot de meest controversiële oorlogsfotografen van de 20ste eeuw. Hij versloeg een indrukwekkend aantal oorlogen, met sprekende foto's die een enorme impact hadden. Juist tijdens dit festival wordt voor het eerst de rijkdom en de betekenis van zijn fotografische praktijk buiten de grenzen van het conflict tentoongesteld; foto’s van zijn jarenlang onderzoek als documentaire en landschapsfotograaf. Een tikkeltje onverwacht voor een oorlogsfotograaf. Maar juist dat typeert ook het fotofestival in Arles.

IMPRESSIE ARLES

In de afgelopen jaren was ik regelmatig tijdens de openingsweek van het festival in Arles. Om fotografen te ontmoeten, tentoonstellingen te bezoeken, in gesprek te gaan met anderen en ook nog wel om te fotograferen. In het heerlijk Arles-licht. Zo bijzonder, alleen daar al voor zou je in de eerste week in Arles willen zijn. Hieronder wat van de foto's die ik in de afgelopen jaren daar maakte.

alle foto's hierboven: peter van tuijl | voor de serie ARLES impression 2018 kijk op mijn website

'ik ben fotograaf geen kunstenaar'

De fotograaf die ik ook hoorde zeggen: 'ik ben fotograaf geen kunstenaar' is Harry Gruyaert in zijn recent uitgebrachte film 'Harry Gruyaert, Photographer'. In PetersFocus van april meer daarover én over zijn geweldig persoonlijk kleurgebruik in zijn foto's.

PetersFocus

Onder de noemer PetersFocus schrijf ik over een onderwerp of thema dat op dat moment mijn bijzondere belangstelling heeft.

 

Verder maandelijks info over fotografen en thema's in de fotografie.

 

beeldexposure = inspiratie + educatie + communicatie

 

door PETER VAN TUIJL