Beeldexposure is een site voor fotografen met inspirerende fotografie en ook graag hun werk en verhalen willen delen met anderen. Dus ook een site voor fotografen die geïnspireerd willen worden door anderen!

fotografen

CHRISTOPHER ANDERSON

Christopher Anderson [1970 Canada] groeide op in Texas en werd in 2005 toegelaten tot het persagentschap Magnum.

 

Van fotografen die bij het persagentschap Magnum aangesloten zijn verwacht je wellicht dat ze op  nieuws jagen. Een van de oprichters Capa was inderdaad zo’n fotograaf. Cartier Bresson, de andere ‘founder van Magnum’ was dat veel minder Magnum was al vanaf de oprichting (1947) er juist voor de fotograaf die meer dan één enkel beeld wilde maken. De reportagefotografie en wat we nu storytelling noemen stond hoog in het vaandel.

 

Christopher Anderson is ook zo’n reportagefotograaf. Hij maakt ook vele foto’s in conflictgebieden overal in de wereld. Wat ik zeer in hem bewonder is de aandacht die hij steeds aan de mens en het menselijke geeft. In zijn fotografie verwijst hij op een poëtische manier niet zozeer naar het moment dat het gebeurt, naar de feitelijke situatie maar veel meer naar de sfeer. Daarmee lijkt de actualiteit voor hem minder het uitgangspunt.

 

 

In 2013 verscheen het boek SON over zijn zoon en vrouw. Een boek vol gevoelige heel intieme beelden. Ook fotografeerde hij zijn vader die in die periode ernstig ziek was.

Over dit boek zegt hij: “deze foto's zijn een biologische reactie op de meest unieke en de meest universele momenten van mijn ervaringen: de geboorte van een kind.... Via mijn zoon, mijn rol als zoon vond ik opnieuw betekenis en mijn zintuigen waren hyper gevoelig. Het bewijs dat ik mijn leven doorgaf."

 

Christopher Andersons werd onderscheidingen met de World Press (2x), de Robert Capa Gold Medal en een Pulitzerprijs nominatie.

UIT HET BOEK SON

Anderson is een professional. Hij verdient zijn boterham met fotograferen. Het boek SON maakte hij als een vrijetijdsfotograaf!

PAUL BULTEEL

Ik ken Bulteel van zijn geraffineerde schetsen van stadslandschappen waarin de mens als figurant een rol speelt. Door de verhoudingen en het momentum ontstaat er een enigszins vervreemd beeld.

 

meer lezen .......

ANASTASIA RUDENKO

is een jonge fotografe [geboren in Kazachstan 1982] die na haar afgeronde academische studie wiskunde (1999-2004) documentaire fotografie ging studeren (2009-2012).

 

meer lezen .......

Fotografen die gearchiveerd zijn in Pdf documenten tref je hieronder aan.

Pdf's kun je downloaden of bekijken op afzonderlijke pagina's via de links.

Hier plaats ik regelmatig bekende en minder bekende fotografen waarvan het werk inspirerend is. Fotografen waarvan het werk van deze pagina verdwijnt zijn nog wel beschikbaar via de links onderaan de pagina.

 

beeldexposure = inspiratie + educatie + communicatie

 

door PETER VAN TUIJL