Beeldexposure is een site voor fotografen met inspirerende fotografie en ook graag hun werk en verhalen willen delen met anderen. Dus ook een site voor fotografen die geïnspireerd willen worden door anderen!

 

EXPOSITIE FOMU

ANTWERPEN

Waalsekaai 47

2000 Antwerpen

 

 

HARRY GRUYAERT

RETROSPECTIVE

09.03.2018 - 10.06.2018

 

 

 

Tevens de expositie

Monsanto®:

A Photographic Investigation van Mathieu Asselin

 

Harry Gruyaert (Antwerpen, °1941) is een van ’s lands bekendste fotografen. Met deze retrospectieve schetst het FOMU een rijk en verrassend beeld van zijn oeuvre. Gruyaert is een van de pioniers van de kleurenfotografie en sinds 1982 vooraanstaand lid van het gerenommeerde fotoagentschap Magnum.

 

Centraal in de tentoonstelling staan zijn meest iconische beelden. Elke foto onthult een eigen, uniek universum, opgebouwd met een feilloos gevoel voor kleur, licht en compositie. Gruyaert trekt de wereld rond, voortgestuwd door een niet aflatende zoektocht naar de schoonheid van het alledaagse.

 

Gruyaerts poëtische vertelkracht komt ook voluit tot zijn recht in drie reeksen. Rivages (2003) bundelt beelden waarin de horizon en de zee centraal staan. Het recent uitgegeven East West (2017) confronteert het kleurenpalet van Moskou in 1989 met dat van Las Vegas en Los Angeles in 1981.  Het conceptuele TV Shots (1974) beschouwt Gruyaert zelf als zijn meest journalistieke werk en is in FOMU te zien als een video-installatie.

 

Het meesterlijk gebruik van kleurenfotografie – met zijn geliefde Kodachrome film – is Gruyaerts handelsmerk. De tentoonstelling in het FOMU toont echter ook zijn veelzijdigheid en focust op enkele zelden geziene kanten van zijn carrière: vroeg zwart-witwerk, een modecampagne voor Hermès, covers van Penguin pocketuitgaves van Georges Simenon, een hommage aan filmmaker Michelangelo Antonioni, familiefoto’s en uiteenlopende opdrachtfotografie.

 

De tentoonstelling Harry Gruyaert – Retrospectieve biedt een compleet overzicht van een gevierde carrière. Het is een poëtische vertelling waarbij kleur en licht de hoofdrollen spelen, waar fotografie zich van haar beste kant laat zien en de “voorwaarden voor een wonder” schept.

 

I was in Antwerp in the footsteps of harry gruyaert 22 February

Eind februari was in Poperinge. Ik heb het boek WOESTEN gelezen van Kris van Steenberge en had het idee om in Woesten en omgeving te gaan fotograferen. Op de laatste dag van mijn trip toch nog een dagje de straten in Antwerpen verkend. Ik laat me graag (ver)leiden door allerlei momenten, voorvallen en situaties maar op deze dag was het licht zo speciaal dat ik met name ook door de contrasten van licht en donker en de rijkdoem aan kleuren op de ontspanknop drukte. Het is niet zo dat het recent aangeschafte boek van Harry Guyaert me tot het inzicht van de betekenis van licht, donker en kleur heeft gebracht. Ook de kleurenbeelden van Trent Parke  en Alex Webb sieren al jaren mijn lezing over straatfotografie.

 

Situaties worden wat minder dominant/wat er gebeurt lijkt minder van belang/het moment staat meer op zichzelf/licht en donker wisselen elkaar af/de wereld zoals die zich toont/zonder correctie/aan de fotograaf/

ELI DIJKERS in de KUNSTHAL in ROTTERDAM 10 maart - 7 juni 2018

CHINESE JOURNEY

'The photographer is an eager observer and nothing seems to escape his attention. On his journeys through Shanghai and Fujian he pays considerable attention to capturing his surroundings as well as people and animals.

 

Zooming in or out of Eli Dijkers’s work will reveal a kind of visual poetry of light and life, of past and present, of strange and familiar structures and of people and animals in small and large spaces. His photographs show that, despite the hustle and bustle of the city, he always succeeds in finding his focus again. He has an eye for strange, almost surreal moments that stir the imagination and leave ample space for the viewer's own interpretation.'

 

De Kunsthal, 2018

Eli over zijn werk:

Mijn doel is mensen te bewegen, als een muziekstuk. Binnen fotografie onderzoek ik de mensheid zoals ik die ervaar. Mijn beelden spreken meer tot sensorische waarneming dan tot die van de geest.

 

Door zwart en wit, contrast of korrel te gebruiken, wordt een parallelle wereld gecreëerd. Een samenvatting. Een wereld waarin licht en duisternis naast elkaar kunnen bestaan.

 

Mijn werk werd als volgt beschreven: 'Schoonheid is niet gecultiveerd en lelijkheid lijkt geen probleem te zijn. Op het kruispunt van journalistiek toont Dijkers poëzie in de beelden van het dagelijks leven, op een complexe, ondefinieerbare manier. Het vereist alleen dat de kijker kijkt. De kwaliteit van zijn beelden is dat ze niet krachtiger willen zijn dan de wereld waarvan ze afkomstig zijn.'

 

EXPOSITIES & PROJECTEN

 

beeldexposure = inspiratie + educatie + communicatie

 

door PETER VAN TUIJL