Beeldexposure is een site voor fotografen met inspirerende fotografie en ook graag hun werk en verhalen willen delen met anderen. Dus ook een site voor fotografen die geïnspireerd willen worden door anderen!

 

LensCulture's 10 most read articles of 2017

Martin Parr’s Advice to Documentary Photographers

Martin Parr GB. England. 'I don't think it's anything particularly forced on Deborah. We've just always enjoyed the same sort of things.' From 'Signs of the Times'. 1991. © Martin Parr | Magnum Photos

 

Read more

PREDICAAT BMK [BONDSMEESTERKLASSE] VOOR VIER FOTOGRAFEN

DE NIEUWE

BONDSMEESTERS

 

JAN MOES

PAULI GERRITSEN

HANS VAN DER POL

HANS HEERES

 

BMK is de hoogste onderscheiding die in de vrijetijds fotografie kan worden behaald. Een inzending bestaat uit een collectie van minimaal 12 foto's in een samenhang.

Afgelopen zaterdag 10 maart 2018 vond in het Nederlands Fotomuseum (Rotterdam) de ballotage plaats voor het predicaat BondsMeesterKlasse. Het predicaat BMK is de hoogste onderscheiding die door het Centrum van de Vrijetijdsfotografie (Fotobond) wordt uitgereikt.

Er waren 36 inzendingen waarvan er in de eerste selectieronde 7 afvielen. De overige 29 fotografen legden hun thematisch portfolio, bestaande uit minimaal 12 foto's, voor aan een driekoppige jury. De jury waren Veronique Jansen (fotograaf en medewerker PR en communicatie Museum Hilversum), Corrie de Kruif (fotograaf) en Ruud Visschedijk (directeur Nederlands Fotomuseum).

Het predicaat BMK werd aan vier fotografen toegekend namelijk aan Jan Moes, Pauli Gerritsen, Hans van der Pol en Hans Heeres

De portfolio's van een achttal beoordeelde de jury als kandidaat-BMK. Deze fotografen maken op basis hiervan gedurende twee jaar deel uit van de landelijke groep Bondsmeesters. Dit zijn Jan Pieter Leupen, Martin Janssen, Jan Versteeg, Paul Schot, Marcel van Balken, Wil Groen, Teus de Groot en Joty Biegel.

Het behalen van het predicaat  BMK en kandidaat BMK is zeker geen sinecure en dus een welgemeend Proficiat!

Om een indruk te geven heb ik uit elke portfolio één beeld geselecteerd.

hans van der pol   cuba

pauli gerritsen moeder en kind nepal

jan moes kindertijd

hans heeres eiland

2018

NIEUWE OOGST

BMK en KANDIDAAT-BMK

Wil Groen inwijdingsritueel

Jan Versteeg ijsland

Jan Pieter Leupen z.t.

Joty Biegel chill

Martin Janssen levenslijn

Paul Schot Emptiness-Neuer-Heimat

Teus de Groot z.t.

Marcel van Balken The house of the fisherman

8 keer het predicaat KANDIDAAT-BMK

ELI DIJKERS in de KUNSTHAL in ROTTERDAM 10 maart - 7 juni 2018

CHINESE JOURNEY

'The photographer is an eager observer and nothing seems to escape his attention. On his journeys through Shanghai and Fujian he pays considerable attention to capturing his surroundings as well as people and animals.

 

Zooming in or out of Eli Dijkers’s work will reveal a kind of visual poetry of light and life, of past and present, of strange and familiar structures and of people and animals in small and large spaces. His photographs show that, despite the hustle and bustle of the city, he always succeeds in finding his focus again. He has an eye for strange, almost surreal moments that stir the imagination and leave ample space for the viewer's own interpretation.'

 

De Kunsthal, 2018

Eli over zijn werk:

Mijn doel is mensen te bewegen, als een muziekstuk. Binnen fotografie onderzoek ik de mensheid zoals ik die ervaar. Mijn beelden spreken meer tot sensorische waarneming dan tot die van de geest.

 

Door zwart en wit, contrast of korrel te gebruiken, wordt een parallelle wereld gecreëerd. Een samenvatting. Een wereld waarin licht en duisternis naast elkaar kunnen bestaan.

 

Mijn werk werd als volgt beschreven: 'Schoonheid is niet gecultiveerd en lelijkheid lijkt geen probleem te zijn. Op het kruispunt van journalistiek toont Dijkers poëzie in de beelden van het dagelijks leven, op een complexe, ondefinieerbare manier. Het vereist alleen dat de kijker kijkt. De kwaliteit van zijn beelden is dat ze niet krachtiger willen zijn dan de wereld waarvan ze afkomstig zijn.'

 

archief relevant nieuws

INTERNATIONAL PHOTOGRAPHER OF THE YEAR 2017

INTERNATIONALE ONTDEKKING VAN HET JAAR 2017

Jan Janssen met Trots voor een seconde

De berggorilla's in het Virunga-gebergte worden met uitsterven bedreigd. In het verleden deelden ze hun habitat met de Batwa-pygmeeën. Begin jaren negentig werden de Batwa's uitgezet in de parken van Bwindi en de Mgahinga National Parks, in de poging om de berggorilla's en hun leefgebied te beschermen.

 

De Batwa zijn zonder compensatie uitgezet en het is nu meer dan 20 jaar geleden.

Ze zijn verarmd en de overheid helpt nog steeds niet.

De Batwa zijn de armste onder de armsten, zonder (landbouw) eigen land. Daardoor hebben ze geen of zeer beperkte toegang tot onderwijs en gezondheidszorg.

 

Ik was geschokt toen ik zag dat deze pygmeeën in de steek werden gelaten terwijl de regering veel geld verdient aan toeristen die de berggorilla's bezoeken.

Deze foto's zijn gemaakt voor hun huizen, waar ik hen vroeg om een ​​moment te staan ​​en trots te zijn.

Deze serie stuurde Jan in naar Ipoty Photo Contest en werd prompt de internationale ontdekking van het jaar 2017. Jan, van harte proficiat!

Klik hier om een kijkje op de site van de winnaars te kijken!

 

beeldexposure = inspiratie + educatie + communicatie

 

door PETER VAN TUIJL