Beeldexposure is een site voor fotografen met inspirerende fotografie en ook graag hun werk en verhalen willen delen met anderen. Dus ook een site voor fotografen die geïnspireerd willen worden door anderen!

 

een bijzondere gebeurtenis

uitvaart in Mount Zion Apostolic Church

Bedford  sep 2019

WAT JE WEL     NIET KUNT VERZINNEN

&

Je ziet het zo voor je. De pensionado’s op de bank al de hele tijd bezig met het nietsdoen. Kijken naar niks en nergens. Sommigen beschouwen dat als het ultieme genieten, anderen zien niet het verschil met het achter de geraniums zitten. Ja, wel in de buitenlucht, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

De zakenman, het drukke baasje die zich met grote stappen naar de volgende bespreking spoedt. Druk, druk, geld, geld. Het adagium van een geslaagd leven. Op het moment dat je met je camera in je hand filosofeert over het oudere echtpaar zittend op het bankje, zie je vanuit je ooghoek de zakenman naderen. Het contrast flitst door je hoofd en bijna als vanzelf vult het ‘negatief’ in je camera zich. Nu nog het goede moment, geluk met die punt van de schoen die bijna als een spot wijst naar het ogenschijnlijk doelloos tijdsmoment van de pensionado’s. Een foto met een (klein) verhaal. Eigenlijk was het een makkie. Geen sprake van geluk.

Even voor dit moment had ik ook al een dergelijke foto gemaakt. Nagenoeg op dezelfde plek. Je ziet het onder andere aan de BH-winkel op de achtergrond; een grote Britse keten die ten tijde dat ik in Bedford [UK] rondstruinde al even failliet was.

Het is een foto met een meer complex verhaal. Een verhaal dat niet zo ‘een-dimensionaal’ is als het gaat om contrasten zoals in de vorige foto. Een spannend moment dat ik heel intuïtief heb vastgelegd. In de foto leeft iedereen zo in zijn eigen wereldje. De moeder met de kinderen, die op hun beurt ook weer met heel verschillende dingen bezig zijn en evenzo verschillende uitdrukkingen hebben. De drukke zakenman die zich tussen alle anderen weg spoedt, de man die redelijk relaxed is en, tegen de draad in, misschien al huiswaarts keert. De mannen die vanwege hun uiterlijk net een ander slag vormen en de man op het bankje, maar minder relaxed als het ouder echtpaar. Een mise-en-scene die je zo maar voorgeschoteld krijgt. Een moment van niks want een kwart-tel later is alles weer anders en is de harmonie en ritme uit je beeld verdwenen. Dat is wat ik noem het fotografengeluk. Als straatfotograaf kun je het niet of moeilijk verzinnen. Maar het zijn wel momenten waar je naar op zoek bent. Sommige zeggen daarom dat het geen geluk of toeval is maar dat de goede straatfotograaf het afdwingt. Dat kan waar zijn als je niet schroomt om van een moment meerdere foto's te maken. Dan dwing je de camera op zoek te gaan naar een aantrekkelijk, bijzonder of toevallig moment. Misschien is er dan toch minder sprake van geluk door je werkwijze als straatfotograaf. Maar ik blijf erbij dat je het nauwelijks kunt verzinnen. [Deze twee foto’s maakte ik in september 2018 in Bedford, een middelgrote industriestad in het Zuiden van Engeland.]

ZIE BOEK PETERSFOCUS

 

beeldexposure = inspiratie + educatie + communicatie

 

door PETER VAN TUIJL